2011. február 25., péntek

Vladimir Pustan, 102 FM, Mennyegzo!

Ma mielott tovabbmentem a penteki programomat kovetve edesanyam elmeselte tegnap este mit halgatott a 102 FM radioban.
Vladimir Pustan ortodox pap volt - vagy talan meg ma is az - de a lenyeg hogy nagyon lelkesen predikal. A youtube-on sok video van rola, meg lehet nezni.
Ez a pap helyetesitette egy szolgatarsat egy mennyegzo alkalmaval. Nehezen fogadta el de megis elment a mennyegzore. Nem ismerte sem a volegenyt, sem a menyaszonyt. De megis ossze adta vegul oket.
Eloszor bemegy a volegeny aki olyan mint egy herceg, tokeletes, sarmos, jo megjelenesu, stb...
A menyasszonyt az edesapja vezeti be. A menyasszony fatyolt viselt. Vladimir pap ugy nezett erre a menyaszonyra mint meg soha 1 nore sem nezett se azelott se azutan. A fanyolt felemeli a volegeny... a latvany dobbenetes... a lany arcanak az egyik oldala teljesen eltorzult, felismerhetetlen a masik oldala pedig csak egy szemmel rendelkezik aminek csak a feher resze van meg meg...
A papban olyan gondolatokat tamasztott ez a latvany hogy nagyon gazdag kell legyen a lany ha ez a szepfiu ilyen torz, szinte arc nelkuli lanyt vesz el. Megvolt az osszeadasi ceremonia. Kovetkezett az unnepi vacsora. A letezo legnagyobb pompaban ragyogott minden, tokeletes unnepi vacsora melyet mar nem lehet tulszarnyalni.
Vladimir pap odament a menyasszony edesapjahoz es megkerdezte hogy mi az oka ennek a hazassagnak? netan az anyagiak? gazdagok? Az apuka elmondta hogy a legszegenyebbek kozul valok lanyaval egyutt. A pap tovabb erdeklodott es megkerdezte akkor megis minek koszonheto ez a hazassag? Az apuka elkezdte eletuk tortenetet. Mikor meg a menyasszony meg kislany volt elvalt az apuka a lany anyjatol. Egyik nap a lany hazament es azt mondta az apjanak hogy o Jezus Krisztuse, befogadta a szivebe es mar az ove. Az apuka fenyegette, eltiltotta attol a kozosegtol ahova jart. Meg aznap elment az apuka a kocsmaba es leitta magat de ugy rendesen... Csak annyira emlekszik meg az apuka hogy a lany a foldre esett es a bakkancsaval kezdte taposni az arcat... eltorzitotta egy eletre. Az apuka kinezett a lanyanak egy gazdag fiut akihez majd felesegul adja. A lanyt alig tudtak megmenteni... kesobb az ido teltevel az apuka is megtert de feltette magaban a kerdest hogy ki fogja meg felesegul venni a lanyat ilyen eltorzult arcal? Es ime itt volt ez a gazdag jokepu ferfi aki felesegul vette.
Vladimir pap a volegenytol is megkerdezte hogy miert vette felesgeul ezt a torz arccal rendelkezo lanyt? A volegeny azt valaszolta hogy : "Nem latja hogy ragyog az arca? Nem lat tul a torz fizikai arcon?" Vladimir pap megjegyezte a kovetkezoket: A lanyok ne fessek magukat,ne ekszerekkel diszitsek magukat... lelkiekben legyenek felekesitve ne fizikailag, olyannyira hogy ragyogjanak.
Megdobbento es nagyon elgondolkodtato... a sok kerdezoskodes meghozta gyumolcset. Vladimir pap megertette miert kelett elmennie erre a hazassagkotesre.
Engem nagyon elgondolkodtatott. Ugy ereztem meg kell osztanom itt a blogon is...ugyanakkor halara is kesztet ez a tortenet, a szuleimert, a szeretetukert, gondoskodasukert... mindenert.

1 megjegyzés:

  1. Az említett lelkipásztor Belényesben él, pünkösdi gyülekezetben (is) szolgál.

    VálaszTörlés