2011. március 30., szerda

Ovoda:) es nem csak...

Edesanyammal beszelgetve arra jutottam hogy ovodaban szeretnek dolgozni. Tobb oldalu a dolog. Ugyanis van pedagogia modulom is es raadasul kepzetsegem fogyatekos gyerekeket illeto foglalkozasban is.
Ma edesanyank szuletes napja van es bementem a munkahelyre koran reggel-vagyis anyuval egyutt-es segitettem a suti kiosztasban meg mindenben es ugy jott egy otlet h a hata mogott dolgozo koleganot kerdezzem meg hogy ki most a volt ovimba az igazgatono. Elmondta kicsoda-akit en nagyon szerettem, tiszteltem es tisztelem mai napig-es be is telefonalt az oviba h lassa kicsoda van ma bent. Pont ott volt az igazgatono es batoritott ez az anyuka nezzek be nyugodtan.
Hazajottem es utana el is indultam az ovoda fele. Vegyes erzesek kavarogtak bennem. Nosztalgia, hogy fognak fogadni? Megismerem e en meg az ovonenit es vajon o megismer? Hogy kezdjem a mondnai valom? Nem kene valami hivatalosabbat kitalalni? Meg ilyenek:D Es vegul bementem, megkerestem az igazgatonot es meglepetesemre minden kerdes elszalt mert az ovono pontosan emlekezett ram:D Nagyon meglepodtem pedig amiota befejeztem az ovit talan meg vagy 3x voltam ott akkor is hugi utan mentem tehat nem volt nehez h felismerjenek de igy tobb mint 1 evtized utan ujra megjelenni e smegismerjenek hat klasz volt:) Azt is tudta h harman vagyunk tesok. Pontosan tudta az ovono a neveinket. Az egesz csaladot vegig kerdezte:D Olyan szuper nehany orat toltottem az oviba:)
Megfigyelhettem manapsag hogyan foglalkoznak az oviba a gyerekekkel es meg kell hagynom le a kalappal. Ez az ovi amugy is arrol hires hogy komolyan veszik a dolgokat nem csak 1 intezmeny ugy ni.
Miert mentem az oviba? Hogy megerdeklodjem nem e lenne szamomra is egy hely az ovonok soraban. A valasz kedvesen szolt. Ez az ovoda csak versenyvizsgazokat tudnak alkalmazni. De ez az ovono elmondta hogy probaljam meg - nagyon nyomatekosan batoritott erre - a privat ovodakban mert allitolag ok nagyon keresik a gyogypedagogusokat. Jovo hettol neki is szeretnek alni utana jarni ennek a dolognak is. Ugyanakkor biztatast kaptam arra is hogy nezzek meg be az oviba hogy megfigyeljem a gyerekekkel hogyan kell foglalkozni hisz ez a lenyege az egesznek. Az alapok megvannak, mar csak fejlesztenem kell magamat:)
Annyira boldog vagyok a mai napon tortentek miatt hogy nagyon:)
Istene legyen a dicsoseg hogy nem onerobol kell keresnek, kutatnom hanem magatol alakulnak a dolgok melyekert csak halas lehetek, de az nagyon:)

Mint mar emlitettem edesanyanknak ma szuletes napja van:D Keszitettem neki tortat amivel kicsit dicsekedni szeretnek:D Varom a velemenyeket milyenre sikerult!:D


2011. március 27., vasárnap

Meniul Zilei

Ezzel a kifejezessel volt nyomatekositva az hogy mennyire fontos az ige olvasas. Napi menu kell legyen. Sokx halottuk halljuk de valoban ertjuk a lenyeget es a fontossagat e svagyunk ra? A fizikai taplalekra senki nem kell noszogasson, nap mint nap termeszetes modon magunkhoz veszuk az etelt akkor mennyivel inkabb erre a lelki-Biblia olvasas-taplalekra is szuksegunk van.
Arrol is szo volt a delelotti alkalmon hogy Vasarnap reggel olyan bagyadtak vagyunk, letortek, a delutani alakalomra mar jobban nezunk ki de akkor is a reggeli alkalom ugy tukrozi az emberek elmult heti hiteletet mindent egy kalap ala veve.
Arra is kaptunk batoritast szinten delelott hogy a gyulekeztekbe ne csak azert menjunk h kapjunk Istentol batoritast, hanem h adjunk is.
Az emlitett dolgokban nekem is szemelyesen nagyon sokat kell valtoznom de nem onerobol teszem ezt, mert ez lehetetlen hanem Istenhez valo kozeledesem lesz az elso szamu segitsegem ebben.


Delutan pedig arrol volt szo h ha uj emberekke lettunk - megteres - akkor hadjuk a meghalt o emberunket. Ne vegyuk fel ujra es ujra az oemberi viselkedeseket hanem hadjuk beken a multat es csak elore tekintsunk. Persze ez sem megy onerobol. Meg volt emlitve az is a mai nap folyaman h nagyon sokan meg 1x sem olvastak el a Bibliat es igazabol innen indul ki az egesz. Nem ismerjuk igazan Istent tehat nem tudjuk mi iranyaba nezzunk, merre tartunk...


Nagyon aldasos alkalmak voltak ma. Mar csak az van hatra hogy meg is eljem, eljuk ezeket a batoritasokat.
Roma 6:10-11 ALDOTT HETET KIVANOK!

2011. március 26., szombat

Sehogy...

Miota hugom eleteben valtozasok altak be,-lelki teren, az elmult nyar alkalmaval- probaltam provokalni h az en akaratom szerint valtozzon, de ez nem sikerult es erre ma kelett rajonnom. Ma csak ugy magatol elkezdett hugom beszelni magarol, dolgairol, meglatasairol es nagyon batoritott tobb teren is. Jo megtapasztalni ezt h a megfelelo idoben alakulnak ki a dolgok nem pedig az en vagy mas akarata szeritn hanem Isten akarata altal. Mi nem ertjuk Istent de o tudja mikor mit idozitsen nem gyozok csodalkozni ezen!
De ugyanakkor le is tornek azok a dolgok amikrol beszletunk... mert nem vagyok kepes ahogy hugom mondja "huteni" magamat mert hogy ez a legnagyobb bajom hogy naiv vagyok, hamar atengedem magam a kosza erzeseimnek es mindig beleesek ebbe a hiszekenysegbe es jaaaaaj nekem...
De dicsoseg az URnak h van nekem nagy meg kistesom is es ket oldalrol batoritanak Isten pedig fentrol ugyhogy vegeredmenyben nincs okom panaszra:D

2011. március 22., kedd

Van nekem noverem:D

Messze van o most tolunk, tolem de a tavolsag semmibe vesz amikor egymas godjait osszuk meg egymassal meg akkor is ha tudjuk ugyse tudunk ilyen nagy tavolsagrol egymast segiteni de megis van 1 aprocska remeny ami arra indit h megoszuk megis egymassal az abszurd dolgokat es ha nem mas batoritassal probalunk javitani a dolgokon.
Igy jartunk tegnap Andreaval. Felvetett egy olyan altala elvegezendo feladatot ami tipikus Angliai szokasokat kovetve kell megoldania. En aki 1 hetet voltam Angliaba nem igazan tudok hozzaszolni de felsoroltam kikhez fordulhatna. Persze alapbol 10 lehetosegbol 9ugrott de megis maradt az utolso:D az egyik lehetoseg ami ma el is inditotta Andreat a feladat megoldasaban:D olyan boldog vagyok h segithettem:)
Amiota nem dolgozok a gyarban valahogy mashogy allok hozza a problemakhoz... nem allok negativan vagy legalabbis megprobalok nem negativan viszonyulni vagy kedvetlenul dolgokhoz. Ugyanis a kedvetlenseg es a negativ hoza allas rettenetesen mergezo tud lenni az en esetemben legalabbis.
Nem maradtam en sem batoritas nelkul:) Draga noverem rakerdezett nehany dologra eletemben es utana meg nagyon batoritott abban hogyan szervezzem meg programjaimat h Isten igejere is jusson ido es amiben elmaradtam hozzam be a lemaradasomat.
Olyan csodalatos hogy Isten nem hagy magamra, hanem igenis testverem altal batorit elso sorban. Ugy szeretem Istent is meg tesomat is es mindenkit:)
Reg nem ereztem ilyan oszinte halat es szeretetet, de ezek fenyeben szeretnek elni a tovabbiakban:)

2011. március 19., szombat

Mert nem hallgathatok:)

Tegnap voltunk imaejszakan:) nagyon aldasos alkalom volt. A dicsoites nagyon aldasos volt. Regi enekek voltak de ugyanakkor nagyon szivhezszoloak.
Ugyancsak tegnap alakult ki az orarendem az uj munkahelyemet illetoen. Errol bizonysagot is tettem tegnap este. A melettem ulok batoritottak h mondjam el a munkahelyes storymat. Ugyanis tegnap este tudatosult igazan bennem es erosodott meg bennem az h mennyire csodalatos hittel Istenre bizni ugyeinket. Azt ami emberileg butasagnak es fejetlensegnek tunik Isten a legjobbat tudja kihozni belole:)
Meglepo es megszegyenito volt a kozossegnek az egyszerusege, a szerenysege.
Miutan bizonysagot tettem olyan boldogsag toltott el es olyan bolodogan tudtam dicsoiteni az Urat mint meg soha:D olyan aldott alkalom volt h azt erezni es ott lenni kell:D
Kozossegben lehettunk Istennel es emberekkel amihez foghato nincs semmi.:)

2011. március 18., péntek

Ha valakit erdekel...

itt olvashato arrol a tevekenysegemrol egy bevezeto amivel foglalkozni fogok ujabban. Jatekterapiat tartok gyerekeknek. Kezdo stilusban hisz nincs tapasztalatom:)
Majd meg fogok irni ide is meg a masik blogra is:) errol a temarol:)

2011. március 15., kedd

...

Ma felmondtam a munkahelyemen es megyek tovabb az uton h szakmamban vagyis gyogypedagoguskent ervenyesuljek:) Apro lepesekkel kell kezdeni es torekedni felfele a lepcson. En most ezeket a szinteket kell kovetnem.
Furcsa h majdnem 4 ev utan felmondtam a munkahelyen ahol mindenki szeretettel fogadott, szeretett es ami a legertekesebb volt az a zh edesanaym es nagynenem is ezen a munkahelyen dolgozott- ok tovabbra is maradnak ezen a munkahelyen -es jo volt ez igy:)
Hala van a szivemben hogy volt egy ilyen szakasz is az eletemben. Sokmindent tanultam, tapasztalatot szereztem sok teren. Vol t jo is rossz is ebben az idoszakban de minden javamra szolgal.

2011. március 13., vasárnap

Tegnap!

Noi alkalom volt egy roman gyulekezetben. Sajnos nem tudtam vegig maradni de orultem h eljutottam ugyanis nem volt betervezve de tenyleg nagyon jo volt ott lenni:)
1 eve volt az elso ilyen jellegu talalkozas ebben a gyulekezetben. Szepen be volt rendezve a terem ahol voltunk. Mindenki kapott egy igeverset es egy emleket konyvjelzo formajaban errol az alkalomrol.
Az en igeversem amit en kaptam nagyon erdekes. Romanul mas ertelme van magyarul megint mas az ertelme es a Karoli forditas megint maskepp irja. Leirom mindharmat talan erthetobb lesz amire utalni akarok.
Ps. 17:3c
”Căci ce-mi iese din gură, aceea și gândesc.”
Zsoltarok 17:3c
"nem talalsz bennem alnoksagot, nem jon ki ilyen a szamon."
Zsoltarok 17:3 (Karoli)
"probaltal engem, nem talaltal semmi rosszat; ha tan gondoltam is, nem jott ki a szamon."

Akik jobban ismernek azok tudjak hogy nem igazan fontolom meg amit kimondok. Elhamarkodom mondani valomat amin valtoztatnom kell.
Elso olvasasra - roman valtozat - furcsa erzes keritett hatalmaba az igeverset illetoen. Az eszem azt mondta : igen! ez vagy te, csak igy tovabb!!!!!!!!
de utana megszolalt a szivem: szokimondo vagy, nincs mit tagadni ezen, de gondolj bele azert mikor, kinek mit mmondasz... a szavaknak sulya van!
Nem tudom hany olvasom fogja megerteni amiket itt leirtam de remelem a lenyeg lejon.
Orulok ennek az igeversnek nagyon. Ugyanis a kozeljovoben megjobban kell vigyaznom arra kinek, mit, hogyan mondok. Szivem vagya hogy Isten munkalja ki bennem mikor mit es hogyan kell mondanom.

Olvasok most egy konyvet ami a kegyelemrol szol. Kegyelem melyet emberek emberek fele gyakorolnak, Isten iranyunkban. Igazsagos es igazsagtalan helyzetekben. Erzem a formalas erejet de meg nagyon nehezen torok ossze...
Tegnap nagyon lehordott egy barat es nagyon rossz erzesekkel fekdutem le, reggel koran keltem es a gyulekezetben ereztem hogy folytogat a tegnapi dolog. Mig nem engedtem magamhoz kozel Istent addig nyugtom sem volt. Amig nem engedtem h megszolitson az enekek altal addig nem tudtam tovabbenekelni. Miutan ezek megtortentek az eneklest folytattam tiszta szivbol:) Dicsoseg az Urnak:) Aldott hetet mindenkinek:)

2011. március 9., szerda

Tegnap ugyan Nok napja volt nekem egeszen masrol szolt:) az ajandekok emlekeztettek igazabol csak arra h milyen nap is volt tegnap:)
Tegnap ujra Biblia tanulmanyozo alkalmunk volt vegre nalunk:D nagyon jo alkalom volt ujra:) nehanyan kozulunk jobban masok meg kevesbe ismerik, ismerjuk a Bibliat. Az a jo a csapatban hogy oszintek lehetunk, egymast figyelmeztethetjuk es igazabol nincs semmi dorgalas benne hanem csak amolyan egezseges figyelmeztetes.
Ami a tegnapi alkalmon ugy megragadott az az hogy a teljes irasnak van ertelme nem csak ismert igeverseknek esetleg betanult aranymondasoknak. Ezeknek is persze de nagyon fontos a teljes Irast ismerni. Ugyanakkor felmerult olyan kerdes hogy: a nemzetsegtablazatoknak mi az ertelme a Bibliaban? Erre is valaszt kaptunk. Neha ilyen egyszeru kerdeseken akadunk meg ha nem kapunk esetleg kielegito vagy csak felszines a valasz.
Manapsag annyi Bibliamagyarazo konyvhez juthat az ember hogy mar tenyleg csak annyi hianyzik h idot szanjunk ugy az igeolvasasra mint az imadkozasra.
Vasarnap a megprobaltatasok jelentosegerol volt szo. Pontosabban arrol hogy a megrpobaltatast olyan mintha egy vizsga lenne a hiteletben. Vizsga melyen at kell menni, melynek orulni kell. Hajlamosak vagyunk arra ha valaki elmondja h megprobaltatasban van akkor sajnaljuk az illetot. NEM KELL. Isten azert adja a megprobaltatasokat h nagyobb es nagyobb dolgokat vihessen vegbe altalunk.
Engem ledobbentettek ezek a gondolatok. Jah es meg volt egy olyan gondolat is hogy maga a megprobaltatas nem tart huzamos ideig de a megprobaltatasra valo felkeszites az hosszu ido. A megprobaltatas nem egyenlo a kisertessel.
Meg sokmindent irhatnek de egyenlore most csak ennyi.

2011. március 2., szerda

Biblia tanulmanyozo csoport:)



Olyan regota vagytam mar hogy induljon Biblatanulmanyozo csoport fiatalok koreben:) Hat megtortent:) amiert nagyon halas vagyok es aminek nagyon orulok:)
Mult kedden volt az elso alkalom amikor igazbaol csak oszeultunk megbeszleni miben is fog alni ez az egesz es hogy kiket szolitsunk meg:)
Tegnap pedig a lenyegre tertunk. Igazabol olyan csoport ez akik a Biblia igazsagokat jobban megvizsgaljuk, utanaolvasunk es tanulmany alapjan keressuk ki az igereszeket, elbeszelgetunk rola es ha valami nem vilagos feljegyezzuk es utanajarunk:)
Nagyon aldasos alkalmak tudnak lenni es lesznek, HISZEM!